DataLife Engine > Новости, Новости в Украине, Расколы > Чернігівщина: битва за храм

Чернігівщина: битва за храм


18 сентября 2009. Разместил: and

Священика били по голові хрестом

altПеред Божественною Літургією тут відбулася кривава сутичка між вірянами, під час якої четверо священнослужителів отримали тілесні ушкодження, з одного - архімандрита Варфоломія - зірвали хрест і, за словами постраждалого, вдарили ним по голові, а потім топтали святиню. Співробітники правоохоронних органів, за словами очевидців, спочатку спостерігали і не втручалися, а після прибуття епіскопа Чернігівського і Ніжинського Іларіона (самопроголошений Київський патріархат) стали на бік розкольників, допомагаючи їм відтіснити від дверей храму людей, які прагнули завадити оскверненню дому Божого. Серед них були жителі Жуклі і сусідніх сіл, священнослужителі УПЦ та декілька студенів Чернігівського духовного училища.

 

В епіцентрі подій 13 вересня опинився прес-секретар Чернігівського єпархіального управління УПЦ прот. Захарій (Керстюк). 15 вересня о. Захарій зустрівся з чернігівськими журналістами, аби викласти їм свою версію розвитку подій. На цю зустріч були запрошені староста церковної громади с.Жукля Раїса Кучма, а також архімандрит Домницього монастиря о.Варфоломій і настоятель храму в Корюківці о.Олександр - обоє священників також брали участь у молебні, який того ранку вони служили на ганку Свято-Покровського храму в Жуклі, адже напередодні храм за рішенням влади був переданий розкольникам.

 

- 7 вересня до нашого єпархіального управління зателефонували і повідомили, що православна громада с. Жукля готується до переходу в Київський патріархат. Я поїхав до цього села, аби на місці розібратися, що там відбувається. З'ясувалося, що підписи членів церковної ради були підроблені. Загальних зборів жителів Жуклі, на яких начебто затверджувалися зміни і доповнення до статуту громади, згідно з якими Свято-Покровська парафія мала перейти у підпорядкування УПЦ Київського патріархату, взагалі не було. Це вам можуть підтвердити жителі цього села. Те, що трапилось - це рейдерський захват храму, зроблений за допомогою облдержадміністрації, зокрема - при активному сприянні начальника відділу у справах релігій Віктора Молочко, - підсумував о. Захарій.

 

Влада поспішила скористатися ситуацією?

Аргументуючи свою позицію, о.Захарій повідомив, що Свято-Покровський храм був переданий у користування церковній громаді УПЦ ще на початку 90-х років. Це засвідчують відповідні документи. Священик, що обслуговував цю парафію, постійно проживає в сусідньому селі Козилівка. Він проводив служби по черзі: одна неділя - в себе, друга - в Жуклі, а також приїздив для виконання треб. Староста громади підтвердила, що селяни на роботу священика не нарікали і до єпархіального управління на нього не скаржилися. Втім, може, вони б і хотіли мати священика в себе, але село невеличке - всього 400 душ, тож утримувати пан-отця власними силами напевно їм би було складно. На службу до храму постійно приходили небагато людей: у неділю - близько 40-50 чоловік, в основному - старі люди.

 

Схоже, цією ситуацією скористалися прибічники Київського патріархату. За словами прес-секретаря о. Захарія, і це підтверджує староста церковної громади Раїса Кучма (яка, до речі, пропрацювала на цій посаді близько 20 років, а філаретівці нині стверджують, що старостою громади є чоловік, чи, може, і його обрали «тишком-нишком»?), серед жителів села є досить впливова людина, котра обійшла парафіян і пообіцяла їм «привезти батюшку». Крім того, цей чоловік обіцяв власним коштом утримувати священика і навіть пожертвувати вагому суму на утримання храму.

 

Отець Захарій звинуватив керівника відділу у справах релігій Чернігівської ОДА Віктора Молочка у протизаконних діях і закликав його негайно піти у відставку. Зокрема, журналістам було повідомлено, що документи про перехід громади до Київського патріархату були розглянуті й підписані губернатором буквально упродовж декількох днів після подачі. Хоча Віктору Молочко довели до відома, що декілька людей заявляють про підробку їхніх підписів в рішенні церковної «десятки» та загальних зборів, він не надав цьому значення. Крім того, начальник відділу у справах релігій напевно знав, що у серпні на Свято-Покровську парафію УПЦ було призначено нового священика.

 

 - В області знову створено міжконфесійне протистояння, - заявляє голова міської організації Партії регіонів Володимир Вінниченко. - 28 серпня 2009 року в селі Жукля відбулися збори. На цьому зібранні було начебто затверджено зміни і доповнення до статуту громади згідно з яким Свято-Покровська парафія с. Жукля перейшла у підпорядкування Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату. А вже 9 вересня четверо з засновників парафії звернулися до обласної адміністрації з листом, що свідчив про відсутність їх підписів, що унеможливлює законність процедури передачі. Незважаючи на це, 13 вересня єпископ Чернігівський Іларіон з архіпастирським візитом відвідав Свято-Покровську Парафію с. Жукля Корюківського району, щоб остаточно закріпити рейдерську атаку.

 

«Чернігівська обласна організація Партії регіонів буде вимагати від обласної влади законності та недопущення провокаційних рішень з боку чиновників, наслідком чого є поширення ворожнечі в суспільстві», - запевнив В.Вінниченко.

 

«Ми захищали свій дім!»

Про те, як розгорталися події вранці 13 вересня, детально розповів о. Захарій (Керстюк). Пізно вночі з 12 на 13 вересня йому зателефонував настоятель храму в Жуклі і повідомив, що вранці до села збирається приїхати лжеєпископ Іларіон, аби представити парафіянам нового священика. Отець Захарій разом з благочинним округу о. Анатолієм вирішили поїхати в це село. «Ми захищали свій дім! - відстоює свою позицію прес-секретар єпархіального управління. - Ми не хотіли віддати розкольникам нашу святиню. Оскільки я не знав, як на той момент діяти, то просто прикував себе ланцюгом до дверей храму. А як би ви вчинили, якби хтось вдерся до вашого помешкання і намагався виставити вас на вулицю?»

 

За словами о.Захарія, коли під'їхав єпископ Іларіон, то про щось переговорив з працівниками міліції. З ним приїхали два автобуси агресивно налаштованих молодчиків, декотрі з них були одягнуті в ряси. «Після тієї розмови на нас налетіли з декількох боків, - продовжує прес-секретар. - Особисто мене хтось ударив по животу - я зігнувся, потім вдарили по голові, удари чергувалися один за одним. «Що ж ви робите, я не можу відійти, я прикутий!» - кажу їм. Інших також били, вони падали на землю, а їх просто відтягували за калитку. Декого зі священників відтягували за волосся. Ви можете побачити це на відео. З отця Варсонофія зірвали хрест и били ним по голові. Потім всім довелося звертатися до лікарів за допомогою».

 

Один з нападників зі словами: «Геть звідси! Слава Україні» витягнув газовий балончик і направив в обличчя отцю Захарію. Він не пам'ятає, що сталося далі, як його звідти забрали, опритомнів лише в автомобілі. Священику довелося звернутися до травмопункту, де у нього констатували закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, численні ураження м'яких тканин, грудної клітини та поперекового відділу хребта. Заяву в міліцію про цей інцидент він не писав і писати не збирається.

 

На запитання журналістів, як представники єпархіального управління УПЦ будуть діяти далі, священик відповів: «Ми молимося, аби Господь допоміг нам прийняти мудре рішення»...