DataLife Engine > Новости, Новости в Украине, Православный взгляд, Межконфессиональные отношения, Расколы > Священний Синод ухвалив активізувати переговорний процес про відновлення єдності Українського Православ’я

Священний Синод ухвалив активізувати переговорний процес про відновлення єдності Українського Православ’я


10 сентября 2009. Разместил: and

altУ засіданні Священного Синоду УПЦ, що відбулося 9 вересня в Почаївській Лаврі, зокрема було заслухано інформацію Керуючого справами Української Православної Церкви архієпископа Білоцерківського і Богуславського Митрофана про діалог з неканонічними церковними структурами в Україні.

На своєму засіданні 22 листопада 1995 року Священний Синод УПЦ створив Синодальну комісію Української Православної Церкви по діалогу з УАПЦ (журнал №67).

27 листопада 2007 року "Архієрейський собор УАПЦ" направив своє звернення до Собору Української Православної Церкви, в якому закликав продовжити діалог, розпочатий в 1995 році.

У відповідь на це звернення Священний Синод Української Православної Церкви на своєму засіданні 16 липня 2008 року зазначив серед іншого: «На схвальне відношення заслуговує бажання УАПЦ продовжувати подальший діалог з Українською Православною Церквою, метою якого є відновлення єдності Українського Православ'я Священний Синод Української Православної Церкви вважає за необхідне продовжувати діалог про відновлення єдності Українського Православ'я».

На тому ж засіданні Священного Синоду було прийнято відповідь на «Звернення Священного Синоду та єпископату УПЦ КП до архієреїв, духовенства та вірних Української Православної Церкви (в складі Московського Патріархату)» від 14 грудня 2007 року. У відповіді Священного Синоду також було зазначено: «Усвідомлюючи необхідність якнайшвидшого подолання церковних розділень в Україні, Українська Православна Церква готова до конструктивного діалогу та співпраці з усіма зацікавленими сторонами, включно з представниками тих релігійних груп, які сьогодні не мають єдності зі вселенським Православ'ям».

Така позиція Української Православної Церкви у справі подолання існуючих в Україні розколів знайшла підтримку з боку Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила під час його візиту до України, коли Його Святість неодноразово заявляв про необхідність пошуку шляхів подолання розколів через діалог.

Тож Священний Синод УПЦ на своєму засіданні 9 вересня 2009 року ухвалив поновити діяльність Синодальної комісії Української Православної Церкви по діалогу з УАПЦ і затвердив її склад.

До складу комісії увійшли архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, Керуючий справами УПЦ - Голова Комісії; архієпископ Бориспільський Антоній, ректор КДАіС, Голова Навчального комітету при Священному Синоді УПЦ, Голова Богословсько-канонічної комісії при Священному Синоді УПЦ; архімандрит Кирил (Говорун), Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ; протоієрей Микола Данилевич, співробітник Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ; протоієрей Петро Зуєв, керівник відділу інформації та зв'язків з громадськістю Київської єпархії УПЦ; В.В. Бурега, помічник ректора КДАіС з науково-дослідницької роботи.

Окрім цього було створено робочу групу, на яку покладено відповідальність за підготовку діалогу з представниками УПЦ-КП. До складу робочої групи увійшли: архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, Керуючий справами УПЦ - Голова групи; архієпископ Бориспільський Антоній, архімандрит Кирил (Говорун), протоієрей Микола Данилевич, протоієрей Петро Зуєв, В.В. Бурега, помічник Ректора КДА і С з науково-дослідницької роботи.